a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár - Fiókkönyvtár - Agostyánakadálymentes változat

normál nézet

Textlib On-line katalógusCímünk:

2835 Tata-Agostyán
Kossuth u. 31.


telefon: 

+36 30/691-0042


e-mail:

 konyvtaragost@pr.hu


Skype:

agostyankonyvtar

................................

további részletek >>Látógatóink száma
2011. december 5-től: 

Agostyán

Agostyán

Agostyán kicsiny település Komárom-Esztergom megyében. Tatától 5 km-re, a  Gerecse-hegység lábánál terül el, az Árendás-patak két partjára települt.  Lakosainak száma 500-600 fő között tehető, főként német ajkúak lakják.

Nevének első említésével 1343-ban találkozunk.  1543-ban a török feldúlták és 1733-ig lakatlan terület volt. 1733-ban Eszterházy József gróf a németországi Würzburg és Bamberg környékéről római katolikus családokat telepített birtokára és megtelepedésüket kedvezményekkel segítette.

1899-ben tűzvész pusztítása nyomán több lakóház és gazdasági épület megsemmisült, melyet újjá építettek.

Római katolikus templomuk 1809-ben épült. A falu védőszentjének szent Ágostont választották, templomukat is az ő tiszteletére szentelték.

Gyára, vasútja nincs.

Szomszédos települései:  Dunaszentmiklós,  Tardos, Baj és Tata városa.

1985-ig önálló község volt. 1985-ben közigazgatásilag Tatához csatolták.

Eseménynaptár
<
>
<
>facebook
twitter
Nyitva tartás


Péntek:
14:30 - 18:30


A gonoszabbnál is gonoszabb mostoha

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy rengeteg nagy erdő, amellett pedig volt egy szép kis falu. Abban a faluban csakis szegény emberek laktak. De mind között a legszegényebb egy özvegyember volt. Nem volt annak mása, csak egy szépséges kis leány gyermeke, meg egy kedves szöszke hajú fiacskája. Ezek aztán olyan szegények voltak, hogy hétszám csak az éhkoppot nyelték. Ha néha került egy kis kenyérre való lisztecske, a szitát a szomszédból kellett kölcsönkérni, mert még az sem volt nekik.

Lakott a szomszédban egy özvegyasszony, két csúfságos öregedő lányával. Ez az özvegyasszony szemet vetett a szomszédra, el akarata vetetni magát feleségül. Ezért aztán nyájasan fogadta a kislányt, szép szóval becézte, mindent kölcsön adott, amit csak kért. A kislánynak jólesett az anyai szó, és unszolni kezdte az apját, hogy venné feleségül az özvegyasszonyt. Gondolta, anyja lesz az anyja helyett, a lányok pedig kedves nénéi.

Tovább>>


A sorozatban korábban megjelent mesék

3co