akadálymentes változat

Twitter facebook    
Textlib on-line katalógus

Címünk:

2835 Tata-Agostyán,

Kossuth u. 31.


Telefon:

06-30-691-0042


e-mail:

konyvtaragost@pr.hu

 

 
Nyitva tartás
Hétfő: 17:30 - 19:30
Szerda: 17:30 - 19:30
Péntek: 15:30 -19:30

 

 

 

Április

április 2.

gyermekkönyvek nemzetközi napja

április 11.

a költészet napja

április 12.

az űrhajózás napja

április 12-13.

Húsvét

április 22.

a föld napja

április 24.

Szent György napja

április 25.

Márk napja

 

április 2. - a gyermekkönyvek nemzetközi napja

 

A gyermekkönyvek nemzetközi napját Andersen születésnapján tartják szerte a világon. Célja, hogy megismertessék és megszerettessék a gyermekekkel a könyveket és az olvasást.

április 11. - a költészet napja

 

József Attila születésnapján (1905. április 11.) ünnepeljük a magyar költészet napját.

 

április 12. - az űrhajózás napja

1961. április 12-én állították Föld körüli pályára a világ első embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarin őrnaggyal.

április 12 - 13. - Húsvét

 

Nagyböjt - hamvazószerdától Húsvétig terjedő 40 napos időszak. Tilos volt ilyenkor a mulatozás, a lakodalmak. A nagyböjtöt Jézus negyven napi szenvedésének emlékére tartják. Húsvét előtti utolsó hét a virághét, mely virágvasárnappal zárult. Utolsó hete pedig nagyhét.

A nagyböjtöt eleinte csak pénteken és szombaton tartották, később Húsvét előtti egész héten. A hamvazószerdától tartól böjtöt Orbán pápa vezette be. Böjt idején gyümölcsből és zöldségből készült leveket, kenyeret, szárított zöldségeket esetleg halat fogyasztottak.

 

A virágvasárnap előtti hetet sokfelé virághétnek nevezték, ezen a héten kellett virágmagvakat vetni, virágokat ültetni. Virágvasárnap tartotta az egyház a barkaszentelést az állatok és termés védelmére. Sokfelé azonban tilos volt a barkát a házba bevinni.

 

Nagyhét a nagyböjt utolsó hete, három jeles napja van: nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat.

Nagycsütörtökön elhallgatnak a harangok és nagyszombatig nem szólalnak meg.

 

Nagypéntek Jézus kereszthalálának napja, mély gyász és böjt ideje. Tilos volt ezen a napon minden állattartással, mezőgazdasággal kapcsolatos munka. Ezen a napon nem sütöttek kenyeret, nem fontak, nem szőttek, nem volt szabad mosni. Szokás volt viszont a nagypénteki "aranyos vízben" megmosakodni, megfürdetni az állatokat.

Nagyszombat a tavasz jövetele. A tavaszi nagytakarítás a néphitben a nagyhéthez kötődik. Nagyszombaton véget ért a böjt. Ezen a napon történt a keresztelővíz szentelése is.

 

Húsvét vasárnap a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtöltét követő első vasárnap.

Húsvét Jézus feltámadásának ünnepe. Magyar nevét - húsvét - a böjt elmúlásának, a húsos ételek tilalmának lejártáról kapta.

Ezen a napon tiltották a munkát. Szokás volt a vízbe a piros tojást tenni, és az egész családnak abból mosakodni, hogy egészségesek legyenek. A húsvéti nyúl számára a gyermekek fészket készítettek, hogy abba rakja tojásait.

Ekkor rendezhettek először bálokat és megkezdődött a lakodalmas időszak is. Étkezési szokások közül kiemelendő a bárány, (Jézus jelképe), a tojás - az újjá születő élet jelképe.

Húsvét hétfőn általános ismert a húsvéti locsolkodás.

A lányokat a kúthoz hurcolták a legények és egész vödör vízzel locsolták le, hogy szépek legyenek. A lányok igyekeztek elbújni a locsolkodás elől. A locsolkodók festett tojást kaptak.

 

Fehérvasárnap - húsvétot követő vasárnap. Szertartásos barátságkötés napja volt, melyet ajándékküldéssel kötöttek egybe - komatál. Akik komák lettek, azok egy életen át összetartottak. A komatálat lányok készítették különböző ételekből - kalács, sonka, hímes tojás. A komatálat egy kisebb leánnyal küldték, ha a tál vivőjét leültették, megkínálták, a komatálat megrakva küldték vissza, a komaság létrejött. A komaságot felbontani nem volt szokás, de ha mégis sor került a kapcsolat véglegesen felbomlott.

 

április 22. - a Föld napja

Környezetvédelmi ünnep, célja, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

 

április 24. - Szent György napja

Szent György a legenda szerint legyőzte a sárkányt és kiszabadította a királylányt fogságából. Ezért lett a katonák, lovagok, patrónusa.

A néphagyomány e naptól számítja az igazi tavaszt.

 

április 25. - Márk napja

A búzaszentelés ideje, ez a szokás a római korra nyúlik vissza. A néphit a szentelt búzának gyógyító, bajűző erőt tulajdonított.

 

vissza a lap tetejére