akadálymentes változat

Twitter facebook    
Textlib on-line katalógus

Címünk:

2835 Tata-Agostyán,

Kossuth u. 31.


Telefon:

06-30-691-0042


e-mail:

konyvtaragost@pr.hu

 

 
Nyitva tartás
Hétfő: 17:30 - 19:30
Szerda: 17:30 - 19:30
Péntek: 15:30 -19:30

 

 

Február

február 02.
Gyertyaszentelő Boldogasszony
február 03.
Balázs napja
február 06.
Dorottya napja
február 14.
Bálint napja
február 16.
Julianna
február 18.
Zsuzanna napja
február 24.
Mátyás napja

Szokások:

Február 02. - Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

 

A gyertyaszentelés szokása Európában a XII. században terjed el. A nap neve e szokásra utal. Időjóslás is fűződi hozzá:

Ha ilyenkor szép idő van sokáig tart még a tél, ha viszont esik, fúj, akkor hamarosan jön a tavasz. Ilyenkor lesik meg a medvét, ki jön-e a barlangból és meglátja-e árnyékát.

 

Február 03. - Balázs napja

 

Szent Balázs püspököt mindenféle torokbetegség gyógyítójának tekintették. A legenda szerint megmentette egy fiú életét, aki halszálkát nyelt.

A balázsjárás a gyerekek diáktoborzó szokása volt, az egyszerű köszöntőtől, a színjátékokig mindenféle formája ismert. Házról házra jártak, adományokat gyűjtöttek. Az adományokat tanítójukhoz vitték.

Idő és termésjósló szokások: ha ezen a napon esik, akkor nyáron jég veri el a termést.

 

Február 06. - Dorottya napja

 

Ismert mondás: "Dorottya szorítja, Julianna tágítja". Azaz, ha Dorottya-napkor hideg van, az legkésőbb Juliannakor megenyhül. De megfigyelték, "ha Dorottya locsog, Julianna kopog".

 

Február 14. - Bálint napja

 

Idő és termésjósló nap. A Bálint napi fagyos, száraz idő jó termést jelentette. Borsod megyében azt tartották, ha Bálint napok visszajönnek a galambok, közeleg a tavasz. Ha az idő megengedte, fákat ültettek ezen a napon, mert az ilyenkor ültetett csemeték hamarabb erősödtek meg.

 

Ki volt Valentin?

 

Az egy legenda szerint Valentin a harmadik században élt papként egy római templomban. Abban az időben második Claudius császár rájött arra, hogy az egyedülálló férfiak sokkal jobb katonák, mint akik feleséggel és családdal rendelkeznek, ezért betiltotta a házasságkötést. Valentin megsajnálta a bánatos szerelmeseket és titokban továbbra is összeadott fiatal párokat. Amikor Claudius tudomást szerzett tevékenységéről, halálra ítélte az áruló papot.

Egy másik történet szerint Valentinnak keresztény rabokat szöktetett ki a római börtönökből, ezért halálra ítélték. Miután bebörtönözték, szerelmes lett a börtönőr lányába, aki gyakran meglátogatta őt a fogságában. Halála előtt megírta neki szerelmét, amelyet így írt alá: a te Valentinod.

Bár a Valentin nap körüli igazság nem egészen tisztázott, minden történet arról a szeretetről, a kedvességről szól, amelyet a pap megtestesített. . 496-ban Gelasius pápa rendelte el, hogy Szent Valentin napját február 14-én ünnepeljék. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek. A XIX. században már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek ezen a napon. Február 14-én, a Valentin napon, szerte a világon a szerelmesek megemlékeznek egymásról és megünneplik a szerelmesek napját.
A Valentin-napi szokások az ősi pogány templom áldási ceremóniákból alakultak ki. Magyarországon 1990-ben éledt fel e nap megünneplése.

 

Bálint napi babonák:

 

Ezen a napon nem szabad megharagudni és megsértődni.

A szerelmesek szerelme örökké tart, ha ezen a napon egymás haját süteménybe sütik és közösen megeszik.

Ezen napon almát kell enni, melynek magjait a fiú zsebébe kell rejteni, hogy belénk szeressen.

 

 

Február 16. - Julianna napja

 

Julianna ókeresztény vértanú volt. Általában az idő jobbrafordulását várták ettől a naptól. (Dorottya napi mondás igazsága). Julianna napon gyakran havazik. Erre sokféle mondás született: "Julianna megrázta dunnáját".

 

Február 18. - Zsuzsanna napja

 

Zsuzsanna ótestamentumi nőalak. Hamis vád alapján házasságtöréssel vádolták. Vénemberek lesik meg fürdés közben, és bevádolják, hogy egy fiatalemberrel enyelgett, de végül a hamis vádlókat ítélik el. Ezen a napon ha megszólalt a pacsirta, az a tavaszt jelezte.

 

Február 24. - Mátyás napja

 

A mondás szerint "jeget tör Mátyás, ha talál, ha nem talál csinál". Gyakran fordul elő, hogy Mátyás és Gergely napján hidegek vannak, ezért a mondás: "Mátyás, Gergely, két rossz ember".

A Mátyás napi időjárásból következtettek a tojástermésre és a szőlőtermésre is, - hideg idő jó termést, a szeles kevés tojást jósolt.

Ezen a napon elvetett sárgarépáról, borsóról azt tartották, hogy nem eszik meg a férgek.

A halászok Mátyás napján halat fogtak, mert úgy gondolták egész évben szerencséjük lesz. Ezt nevezték Mátyás csukájának.

 

vissza a lap tetejére