akadálymentes változat

Twitter facebook    
Textlib on-line katalógus

Címünk:

2835 Tata-Agostyán,

Kossuth u. 31.


Telefon:

06-30-691-0042


e-mail:

konyvtaragost@pr.hu

 

 
Nyitva tartás
Hétfő: 17:30 - 19:30
Szerda: 17:30 - 19:30
Péntek: 15:30 -19:30

 

 

 

Január

január 01.

Újév napja

január 06.

Három királyok, vízkereszt

január 22.

Vince napja - Magyar kultúra napja

január 25.

Pál napja

Farsang

 

Szokások:

Január 01. - Új év - Kiskarácsony

A középkorban különböző időpontokban tartották az újévet. Nálunk karácsonytól kezdődött. Az ünnepekhez kapcsolódó szokásokban is sok a hasonlóság.

Minden esztendő kezdete, ezért fontosak a szerencsekívánatok, mindenféle jóslások, varázslatok. Szerencsét kívánni a fiúk, legények, házas emberek mentek, mert a hiedelem szerint ha elsőnek férfi lép a házba, az szerencsét hoz az egész esztendőre, az asszony viszont bajt. A csapatokban járó felnőtt férfiak gabona magvakat szórtak szét a ház udvarán, hogy jó legyen a termés.

Tilalmak:

A mosás tilalma karácsony első napjától január 2-ig tart, de ezen a napon nem volt szabad főzni, varrni.

Étkezési megkötések révén is igyekeztek az új évet szerencsésebbé, bőségesebbé tenni. Tilos volt a baromfi, helyenként a mákos étel, ajánlott a disznó, a bab, a lencse, borsó anyagi bőséget teremtő.

Időjárásjóslások:

  • szép fényes idő - jó esztendő.
  • csillagos ég - rövid tél
  • piros hajnal - szeles év
  • olvadás - sok bor

Férj-feleség jóslások:

Lányok kimentek az utcára, és amilyen nevű férfit először meglátta, úgy gondolták, olyan nevű lesz a férjük is. Sok helyen tükröt tettek a párnájuk alá, hogy álmunkban meglássák vőlegényüket. A hagyományos újévi kocsonya elfogyasztása után minden lány kiválasztott egy csontot, és kitették az udvarra. Akiét a kutyák elvitték, az még abban az évben férjhez ment.
Vízhez kapcsolódó szokások:
A víz az élet maga. Aki először ébredt fel elment vízért a kútra, hogy visszatérve erőt, egészséget, áldást, békességet, szerencsét hozzon a házba.
Aki vizet húzott a kútról, beöntött a kertkapunk két kannával, hogy sok pénz jöjjön a házhoz.

Január 06. - Három királyok, vízkereszt

 

Ezzel a nappal zárul a karácsony és kezdődik a farsang. Az egyház ekkor emlékszik meg Jézusnak a Jordán folyóban történt megkereszteléséről. Ezen a napon szentelik a vizet, innen ered a nap elnevezése is: vízkereszt.
A szentelt víznek mágikus erőt tulajdonítanak. Üvegekben , edényekben hordták haza és meghintették vele a ház padlóját, az ólakat, a gyermekek fürdővizébe, az állatok itatójába öntöttek.


Január 22 - Vince napja


Ezen a napon a boros gazdák nem csak a napi időjárásból igyekeztek következtetni a évi bortermésre, "vincevesszőt" vágtak , attól függően, hogy a szobában ez hogyan hajtott ki, jövendöltek a termésre. Mások felkeresték a pincéket, mert úgy tartották, hogy ezen a napon sok bort kell inni, hogy bőven legyen a következő évre is. Nemcsak a szőlőtermésre következtettek, hanem azt is mondták, amilyen hosszúak a jégcsapok, olyan hosszúak lesznek a kukorica csövek is.


Magyar kultúra napja


Kölcsey Ferenc 1823 január 22-én fejezte be a Himnusz írását. Ennek emlékére 1989-től ünnepeljük e napon a magyar kultúra napját.

Január 25. Pál napja

 

Pálfordulás, ugye ismerős. Bibliai történetre utal; Jézust üldöző Saul leesik a lóról, azt hiszi, halál vár rá, és ekkor jelenést lát. Megjelenik neki az Úr és megkérdi tőle: "Saul, Saul, miért üldözöl engem?" Saul megmenekül, az élmény hatására megtér, és belőle lesz Pál apostol.

A régi mondás tartja, ha Pál napja környékén ködös az idő, akkor gyakoriak lesznek a fertőző betegségek.

Farsang


Vízkereszttől hamvazószerdáig (húsvét előtti 40. nap) tart.
A farsang elnevezés német eredetű, Egész Európában voltak hagyományai. Általánosak a lakomázással egybekötött mulatságok, maszkos alakoskodások. Az egész időszak lakodalmas szezon, az ide kapcsolódó bőség varászló, télűző szokások az utolsó három napra tevődnek: farsangvasárnap, farsanghétfő, húshagyókedd.

Farsang vasárnap - lányok vasárnapja; a napon az ország több vidékén a lányok énekelve jártak házról-házra, dalos köszöntőjükért ajándékokat kaptak. Máshol a farsang kövér csütörtökön kezdődött, ekkor kezdték elkészíteni a farsangi bálokra az ételeket.

A bálok elkülönültek nemenként, korosztályonként. Sok helyen tartottak asszonyfarsangot, leánybált, nős emberek kosaras vagy batyus bált.

A maszkos felvonulásoknak többféle formája létezett.

A farsang a húshagyó keddi utolsó bállal zárult. Hamvazó szerda böjt nap volt, a kimarad finomságokat azonban csonkacsütörtökön el lehetett még fogyasztani.

Az összes farsangi hagyomány lényeges eleme a közelgő tavasz köszöntése.

 

 

vissza a lap tetejére