akadálymentes változat

Twitter facebook    
Textlib on-line katalógus

Címünk:

2835 Tata-Agostyán,

Kossuth u. 31.


Telefon:

06-30-691-0042


e-mail:

konyvtaragost@pr.hu

 

 
Nyitva tartás
Hétfő: 17:30 - 19:30
Szerda: 17:30 - 19:30
Péntek: 15:30 -19:30

 

 

 

Június

június 05.

Környezetvédelmi világnap

június első vasárnap

Pedagógus nap

június 08.

Medárd napja

június 10.

Margit napja

június 13.

Szent Antal napja

június 14.

Véradók napja

június 21.

Nyári napforduló napja

június 24.

Szent Iván és Keresztelo Szent János napja

június 29. .

Péter-Pál napja

Június 5. - Környezetvédelmi világnap

 

Az ENSZ környezetvédelmi konferenciája 1972-ben ezen a napon nyílt meg "Ember és bioszféra" címmel. A konferencia döntése június 5-t környezetvédelmi világnappá nyilvánította.

 

Június első vasárnapja - Pedagógus nap

 

1966-ban az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet ezen a napon fogadta el a pedagógusok jogairól szóló 150 pontból álló határozatot. Hazánkban 1952-ben ünnepelték először a Pedagógus napot.

 

Június 8. - Medárd napja

Évszázados megfigyelések támasztják alá az Medárd-naphoz fűződő időjóslást. Ha ezen a napon esik, akkor a következő negyven napban esős idő várható, ellenkező esetben száraz időjárás.

 

 

Június 10. - Margit napja

 

Szent Margit vétanú ünnepe. Vetésre, ültetésre alkalmas nap. Általában esős nap volt.

 

Június 13. - Szent Antal napja

 

Páduai Szent Antal ferences rendi szerzetes volt. Neve napjához állattartással kapcsolatos hiedelmek fűződnek. Dologtiltó nap volt.

 

Június 14. - Véradók világnapja

A WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók szervezeteinek Szövetsége ezt a napot jelölte meg a véradás világnapjául. Ezen a napon született Karl Landstein osztrák származású amerikai Nobel-díjas tudós, aki felfedezte a különböző vércsoportokat (A, B, O). Célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, mely elengedhetetlenül fontos része a betegségmegelőzés, és korszerű gyógyászat számára.

 

Június 21. - Nyári napforduló

 

Ez a nap az év leghosszabb napja. Ezen a napon jár a Nap a legtávolabb a Földtől, ezen a napon delel a legmagasabban. Ez az év legrövidebb éjszakája. Ilyenkor az északabbra fekvő vidékek lakói a fehér éjszakákban gyönyörködhetnek, sőt az Északi sarkkör közelében le sem megy a Nap. A napfordulóhoz kapcsolódó szokások Szent Iván napjára tevődnek.

Június 24. - Szent Iván, Keresztelő Szent János napja

 

Keresztelő Szent János volt az utolsó próféta. Ő keresztelte meg Jézust. Az ő személye köti össze az Ószövetséget az Újszövetséggel. Közel esik a nyári napforduló napjához. Szokásköréhez kapcsolható az ősi fénykultusz, melynek célja megőrizni a fényt, segíteni a Nap évenkénti újjászületését. Szent-Iván napi tűzgyújtás már a XV. században is ismert volt. Így űzték el a kutak környékén rejtőzködő sárkányokat. Szokás volt különféle gyógynövényeket, illatos növényeket is égetni, melynek gyógyító, rovarok ellen védő hatást tulajdonítottak. A tűznek védő, termésfokozó, termékenységfokozó hatást is tulajdonítottak.

Június 29. - Péter-Pál napja

 

Péter és Pál apostolok napja, akik ezen a napon szenvedtek vértanúságot. A magyar néphagyomány szerint ezen a napon kezdődhet az aratás, mert a búza tovább már nem fejlődik.

 

 

vissza a lap tetejére