akadálymentes változat

Twitter facebook    
Textlib on-line katalógus

Címünk:

2835 Tata-Agostyán,

Kossuth u. 31.


Telefon:

06-30-691-0042


e-mail:

konyvtaragost@pr.hu

 

 
Nyitva tartás
Hétfő: 17:30 - 19:30
Szerda: 17:30 - 19:30
Péntek: 15:30 -19:30

 

 

 

Október

október 1. idősek világnapja
október 4. Assisi Szent Ferenc napja
október 4. Állatok világnapja
október 4-10. Az Űrkutatás hete
október 6. Aradi vértanúk napja
október 23. Magyar Köztársaság Napja

 

 

Október 1. - Idősek világnapja

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben az idősek világnapjává nyilvánította ezt a napot.

Sok gyermeknek nem adatik meg, hogy megismerkedhessen, vagy kellő időt tölthessen nagyszüleivel, dédszüleivel. Sok idős ember él magányosan, családtagjától távol, vagy család nélkül.

Október 4. - Assisi Szent Ferenc napja

 

1181-ben, Assisi városában született Szent Ferenc. Neve a szeretetnek, az alázatosságnak és az irgalomnak védjegye lett a századok alatt. A gazdag kereskedőcsaládból származó ifjút a keresztes hadjáratban szerzett tapasztalatai arra indították, hogy elforduljon korábbi életmódjáról. A szeretete hirdette mindenek felett. Azt, hogy szeressük a világ minden élőlényét, bánjunk környezetünkel tisztelettel, méltó módon. Teljes élettörténet Franko Zeffirelli Napfivér, Holdnővér című filmje mutatja be.

Neve napját és környékét , mind a szüret kezdetére, mind a búzavetésre alkalmas időszaknak tartja a magyar néphagyomány.

Október 4. - Állatok világnapja

Az Állatok világnapjául az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc napját választották. Magyarországon 1991 óta rendezik meg.

Célja: felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Törekednünk kell állataink igényeinek megismerésére.

Az embernek meg kell értenie, hogy a természet esztelen kizsákmányolása, pusztítása saját életét is fenyegeti. Hiszen az állatok legapróbbikának is megvan a helye a bolygó ökológiai rendszerében.

 

Október 4-10. Az Űrkutatás világhete

19991-ben az ENSZ nyilvánította a hetet a űrkutatás világhetévé. A kezdő nap 1957. október 4-re emlékeztet. Ekkor állították Föld körüli pályára a Szputnyik-1 nevet viselő első mesterséges holdat, és ezzel kezdetét vette az "űrkorszak". Az űrkutatási hét végét jelző időpont 1967. október 10-re utal. Ekkor lépett hatályba az Alapelv-szerződés, mely a világűr békés felhasználásáról szól. A szerződéshez 93. ország csatlakozott. Magyarország még a kidolgozás esztendejében 1967-ben.

 

Október 6. - Aradi vértanúk napja

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása, a világosi fegyverletétel után Aradon végezték ki a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt, akit csak 1870-ben helyezhették hozzátartozói tiszteletadása mellett végső nyughelyére, a családi mauzóleumba. A kormány 2001-ben az Aradi vértanúk napját nemzeti gyásznappá nyilvánította.

 

Október 23. - Magyar Köztársaság napja

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdőnapját, illetve a köztársaság 1989-es kikiáltásának napját az országgyűlés 1990-ben nemzeti ünneppé nyilvánította.

 

vissza a lap tetejére