akadálymentes változat

Twitter facebook    
Textlib on-line katalógus

Címünk:

2835 Tata-Agostyán,

Kossuth u. 31.


Telefon:

06-30-691-0042


e-mail:

konyvtaragost@pr.hu

 

 
Nyitva tartás
Hétfő: 17:30 - 19:30
Szerda: 17:30 - 19:30
Péntek: 15:30 -19:30

 

 

 

Szeptember

szeptember 22. Autómentes világnap
szeptember 22-23. Csillagászati ősz kezdete
szeptember 29. Szent Mihály napja
szeptember 30.
A népmese napja

 

 

Szeptember 22.  -  Autómentes világnap


Az autómentes világnapot az Európai Unió hirdette meg. Célja: felhívni az emberek figyelmét a nagymértékű motorizáció és az elavult forgalomszervezés által okozott súlyos egészségi és környezeti károkra.
Az első autómentes napot 1997-ben tartották a franciaországi LaRochelle-ben.

Szeptember 22-23.  - Csillagászati ősz kezdete


Az évszak kezdetét az őszi napéjegyenlőség időpontja jelzi. Ez az időpont a Föld mozgásai, illetve a naptárrendszer eltérése miatt váltakozhat. Ekkor az egész földön egyforma hosszú az éjjel és a nappal:  azaz pontosan 12-12 óra.
http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/oszi_napejegyenloseg

Szeptember 29.  - Mihály napja


A hagyomány szerint Szent Mihály arkangyal kíséri a holtak lelkét a túlvilágra. Szent Mihály lova pedig nem más, mint a halottszállító szekerek elé fogott ló. Kultusza  először a keleti egyházban bontakozott ki, majd Európa-szerte elterjedt. Az első évezred fordulóján lett az egyház ősi oltalmazója mellett a halottak szószólója is. Õ teszi mérlegre az ember jócselekedeteit és gonoszságait, ezért az  utolsó ítélet angyala.
A Göncöl egyik régi neve is (Szent Mihály szekere), ide kapcsolható. A Tejútnak egész Európában ismert neve volt a Lelkek Útja, vagy Szent Mihály útja.
Ehhez a naphoz sokféle szokás kapcsolódik. Ilyenkor hajtották haza a tavasszal legelőre terelt, és ott ridegtartással élő állatokat. Elszámoltak a pásztorok, megkapták éves járandóságukat, és ilyenkor szegődtették el őket a következő esztendőre. Gyakran volt vásárok napja is.  Általában e nappal kezdődött a kukoricatörés, valamint a szüret. Ettől a naptól számították a kisfarsangot, amely Katalin napig tartott.  Az őszi lakodalmak évadját is Borszűrő Szent Mihály nyitotta meg.
Szent Mihály napja időjósló nap is volt. „Ha Mihálykor dörög, akkor kemény tél lesz, de ha a fecskék még nem mentek el, akkor karácsonyig nem lesz fagy.”
http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_mihaly_gabor_es_rafael_foangyalo

Szeptember 30. - A népmese napja

Benedek Elek 1859. szeptember 30-án született Székelyföldön, Kisbaconban. Iskoláit Kisbaconban és Székelyudvarhelyen kezdte, majd érettségi után Budapesten bölcsész szakon tanárnak készült. Első sikereit verseivel, balladákkal, szomorú dalokkal aratta, 18 évesen már gyűjtötte a meséket, dalokat, hagyományokat.

Tovább

 

vissza a lap tetejére